BLOG



Sabit Gaz Dedektör Sistemleri ve Portatif Gaz Dedektörleri

Sabit gaz dedektör sistemleri ve portatif gaz dedektörleri çalışanları korumak, işletmeyi korumak ve OSHA/EPA standartlarına uymak için bir gerekliliktir. Bu iki farklı tipteki ürünlerin kullanımı ve kullanım amacı birbirlerinden farklıdır. Hangi sistemin kullanılmasının daha uygun olduğunu belirlemek için şu faktörlere dikkat edilmelidir; belirli bir alan mı gözetim altında tutulacak, hangi tip gazlar izlenecek, tehlike daha çok geçici mi yoksa kalıcı mı, çalışanların belirlenen ortamdaki riski nedir, hangi sistemin fiyat/fayda dengesi daha iyidir, gibi.

Sabit Gaz Dedektör Sistemleri Portatif Gaz Dedektörleri
Saha çalışanlarının kullanmayacağı, hatta mevcut çalışmaları esnasında herhangi bir acil durum olana kadar fark etmeyecekleri sistemlerdir. Rutin kontrolü, bakım periyodu geldiğinde ya da arıza uyarısı verdiğinde yapılır. Başka bir kontrol gerektirmez. Çalışanların üzerine takılan ve onlarla hareket eden cihazlardır. Bu cihazları çalışan kişiler kontrol ettiği için, her kullanan cihazın eğitimini almış olmalıdır.
Çalışanların hareket alanlarının kısıtlanmadığı ve birçok işçinin aynı alanda çalıştığı yerler için idealdir. Kanalizasyon, depolama tankları, çukurlar gibi kapalı alanlarda kullanımı ideal değildir. Kapalı alanlar ve güvenlik önlemleri alındıktan sonra girilmesi gereken alanlarda kullanımı idealdir. Çok sayıda ekipman ve çalışan içeren üretim tesisi gibi alanlarda gaz algılama sistemi olarak tercih edildiğinde çok maliyetlidir.
Güç kaynaği sürekli olarak sağlanır ve gaz izleme süreklidir. Kapatıp açma olmadığı için bekleme süresi vs gibi kısıtları yoktur. Gaz izlemenin yapılabilmesi için taşınabilir cihazlar her seferin açılmalıdır; yeterli şarja ve gerekli ısınma süresine ihtiyacı vardır.
Her 30 günlük periyotta bump test yapılması önerilir. Her kullanımdan önce bump test yapılması önerilir.
Çok çeşitli sensör tipi kombinasyonları mevcuttur. Sensör tipi kombinasyonları sınırlıdır.
Her tür toksik, yanıcı ve soğutucu gazın izlenmesi için idealdir. Tehlikleli gazların birikmesi muhtemel önemli noktalara yerleştirilir. Gaz izleme cihazı çalışanlar neredeyse orada bulunur. Dolayısı ile yoğunluğu yüksek olup yerde biriken ya da yoğunluğu düşük olup tavanda biriken gaz tespitinde ciddi sapmalara sebep olur.
Sabit tip dedektör sensörleri daha uzun kullanım ömrüne sahip olabilir, çünkü bazı tip sensörler taşınabilirlere göre daha büyüktür. Taşınabilir cihazlar hafif, el tipi vs. kompakt özelliklere sahip olduğu için, genelde küçük sensörlü olurlar ve ömürleri daha kısa olabilir.
Cihazlar aşınma ve yıpranma oranını azaltan bir yere sabitlidirler. Duruma göre ekstra önlem alınarak sıvı sıçrama koruması, metal kafes gibi hasar önleyici ekipmanlarla kullanılırlar. Fiziksel şartlar ve cihazı kullanan kişilerin ihmallleri doğrultusunda aşınma, yıpranma ve hasar alma olasılıkları yüksektir.
Genel olarak analog ve dijital çıkışlara shiptirler. Bu sayede harici güvenlik işlemleri tetiklenebilir.(Siren, flaşör, fan açma/kapama, üretim durdurma vs) Genel olarak tehlikeli gaz kabul edililebilir seviyeden çıktığında kendi üzerindeki alarmlar çalar, ışıkları yanar ve titreşimleri aktif hale gelir.
Birlikte kullanımları
Sabit gaz algılama sistemi ile gaz sızıntısı tespit edildikten sonra tam noktayı sahada bulmak için problu bir taşınabilir gaz dedektörü kullanılır.
Sabit sistemler sürekli olarak aynı alanda birçok tehlikeli gazı kesintisiz olarak izleyebilirken, çalışanların daha az gittikleri, tek ya da birkaç gaz ölçümünün yapılması gereken yerler için portatif gaz monitörü kullanılması daha uygundur.